Kanser Mulut

Kanser mulut merupakan kanser yang ke-sebelas paling kerap dikesan di Malaysia, di mana dua kes baru kanser mulut dikesan setiap hari.  

Di Malaysia, kanser mulut paling banyak dikesan di kalangan kaum India dan diikuti kaum-kaum bumiputera Sabah dan Sarawak.

(Sumber:http://www.mmgazette.com/kanser-di-dalam-mulut-dr-husna-razak/

Apa itu kanser mulut?

Kanser mulut merupakan ketumbuhan tisu yang tidak normal di dalam mulut. 

 

Kanser mulut sering terjadi di lokasi berikut :

  • Lidah
  • Lantai mulut
  • Lapisan dalam pipi
  • Gusi
  • Lelangit
  • Bibir bawah

Punca Kanser Mulut

Faktor- faktor risiko yang menyebabkan kejadian kanser mulut adalah:

  • Merokok
  • Mengunyah tembakau
  • Mengunyah pinang dengan / tanpa tembakau
  • Minum alkohol yang berlebihan
  • Terdedah pada sinaran matahari secara berlebihan

Bagaimana cara mengatasi / mengurangkan risiko kanser ini?

Risiko mendapat kanser mulut boleh dikurangkan jika anda:

  • Tidak merokok
  • Tidak minum minuman alkohol
  • Tidak mengunyah tembakau / pinang
  • Kurangkan pendedahan terhadap cahaya matahari
  • Dapatkan pemeriksaan pergigian secara berkala di klinik pergigian
  • Lakukan pemeriksaan mulut sendiri
  • Pengamalan gaya hidup sihat

Bagaimana Shaklee membantu?

Kanser terjadi apabila struktur genetik (DNA) yang mengawal pertumbuhan sel-sel badan anda mengalami perubahan dan mutasi.Akibatnya, pertumbuhan sel-sel itu tidak lagi dapat dikawal oleh badan menyebabkan kemunculan sel-sel kanser. Sel-sel kanser ini kemudiannya akan membesar dengan cepat untuk membentuk tumor.

Pemakanan berkhasiat memainkan peranan penting dalam penjagaan kesihatan kita. Dengan menambahkan nurtien polifenol yang diestrak daripada buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan ke dalam diet pemakanan harian dapat memberikan kesihatan berpanjangan & juga meningkatkan tenaga yang diperlukan oleh badan kita. 

Vivix merupakan produk PREMIUM daripada Shaklee; terhasil daripada campuran botanikal yang penuh dengan khasiat dan dikenali sebagai minuman anti-oksida adalah salah satu usaha mengurangkan risiko kanser pada diri kita. 

Antara kebaikan Vivix adalah:

  • Memelihara keseluruhan kesihatan
  • Membantu anda berasa lebih bertenaga
  • Menguatkan sistem imun badan

 

vivix – minuman botani kaya dengan anti oxida
 

Selain daripada itu, Vivix sesuai untuk pesakit kencing manis, SLE, darah tinggi, jantung, radang usus, gout, kanser, pesakit menderita sakit sendi & juga lemah daya tahan penyakit.


Cara Atasi Bengkak Susu

Menurut sebuah laman web keibubapaan, pengambilan Lecithin adalah digalakkan bagi mengurangkan masalah bengkak susu atau “recurrent plugged ducts”.

  

Lecithin merupakan “emulsifier” yang digunakan untuk melarutkan lemak; mangandungi unsur “hydrophobic” terhadap lemak & minyak dan “hydrophilic”  terhadap air.
Menurut Dr. Jack Newman, “Lecithin may do by decreasing the viscosity (stickiness) of the milk by increasing the percentage of polyunsaturated fatty acids in the milk.”
Dose yang disarankan untuk mengurangkan bengkak susu adalah 3600 – 4800 mg lecithin sehari. Jika kapsul lecithin anda mempunyi dose 1200 mg, anda boleh mengambil lecithin 3-4 kali sehari; 1 atau 2 jam sebelum memulakan sesi Expressed Breat Milk.
Lecithin adalah “common food additive”. Ia juga boleh didapati secara natural di kebanyakan makanan. Oleh yang demikian, lecithin adalah selamat diambil oleh para ibu yang menyusukan bayi.

Shaklee April Promotion Vaganza

Pada bulan ini, Shaklee buat banyak promosi. Bagi saya, bulan ini adalah bulan bertuah bagi mereka yang sedang dan inginkan:

👍Tubuh badan kembali langsing serta memelihara kesihatan USUS -> amalkan DTX+ Cinch Shake + Lecithin/OmegaGuard  

👍Kesuburan/Kecantikan/Stabil Hormon -> GLA + Alfafa

 

👍 Khas untuk anak supaya Minda Cergas & Cerdas -> Lecithin & VitaLea Kids  

Untuk penjimatan berganda, hubungi saya😉, Hana SID 968997.

Anda boleh SMS/Whtsapp saya melalui no telefon 019 – 572 7240

Cara Cepat Hilangkan Jaundice 

[Day 4 of New Born]

Alhamdulillah & Thank you god, ini adalah petanda yang baik apabila seawal hari ke-3 “stool” anak dah completely yellowish dan tidak lagi biru/hitam/dark green. Ini adalah indikatif yang penting bagi memastikan semua  bilirubin telah dibuang. Namun, saya masih berada dalam stage precaution atas sebarang kemungkinan lain kerana saya lihat kulit & mata anak saya masih kekuningan. Bacaan daripada ujian darah pula menunjukkan 216 pada hari ke-4 baby dilahirkan.

Usaha saya sekarang ialah memastikan nutrisi yg cukup melalui pengambilan makanan tambahn BERSERTA minuman Botani VIVIX yang kaya dengan ANTIOXIDANT.    

Antara fungsi lain Vivix: 

Setakat ini, saya bersyukur kerana masih kekal bertenaga walaupon berjaga selang 2 jam di malam hari untuk menyusukan & menukarkan pampers baby. 

Tips saya adalah; konsistent dengan Pengambilan supplements, pastikan fluid intake cukup & sentiasa menyusukan baby; sekurang-kurangnya 2 jam sekali.

  

Renungan Bersama

😨Ramai yang mudah putus asa bila berbisnes.. Ada cabaran sikit dah nak ‘give up’. Sales drop sikit dah down, lemah semangat. Orang kutuk sikit dah tak boleh tahan. 

😃Baru sebulan berniaga dah harap dapat pulangan beribu-ribu. Tak sampai setahun dah kecewa tak dapat income 5 angka. 

😃Harap berniaga semua nak mudah saja.. Tak sanggup nak usaha lebih. Tak sanggup nak berkorban masa dan tenaga. Keringat dan Air mata apatah lagi. Semua nak mudah-mudah saja, tapi hasil nak yang besar-besar belaka.

😉Sedar ke tak.. 

Kita belajar di Universiti sampai 3-4-5 tahun.. Keluar Universiti gaji baru dalam RM2000-RM3000… 5 tahun kita boleh bertahan bersabar belajar. Padahal bila keluar banyak tu je pun gaji kita. ..Kita boleh sabar!

Bila kerja kita keluar awal pagi, balik lewat petang atau malam… Tambah traffic jem lagi.. berjam-jam atas jalan. Kalau naik Federal Highway lagi lah. Kita boleh sabar!

😌Bertahun-tahun kerja kenaikan sikit sangat. 10 tahun kerja belum tentu gaji RM10,000. Kita boleh sabar!

😌Bertahun-tahun kerja, naik pangkat belum tentu. Kalau ada pun tunggu 8-10 tahun baru dapat naik pangkat jadi manager. Kita boleh sabar!

😃Penat-penat bekerja, gaji cukup-cukup makan je. Ikat perut hujung bulan. Barang segala dah naik harga. Gi kerja untuk bayar hutang dan perbelanjaan. Nak simpan pun tak sempat. Nak reward diri pun tak dapat. Kita boleh sabar!

😁Hari-hari pergi kerja buat kerja yang tak suka. Boss pulak marah-marah, arah itu ini. Dah rasa macam robot, buat kerja tak bawak hati bersama. Hari-hari macam tu.. sebulan.. setahun.. 5 tahun.. 10 tahun… Kita boleh sabar!

..Sebulan bekerja.. Setahun bekerja.. 5 tahun bekerja… 10 tahun bekerja…15 tahun bekerja.. Kita tak ada nampak beza ketara.. Dari bujang sampai kahwin.. Sampai anak 3.. 

👉Rumah kita macam tu jugak.. 

👉Kenderaan…dahh naik panauuu

👉Masih kena ikat perut untuk perbelanjaan diri dan anak-anak seadanya. Kita boleh sabar!

👉Hidup seadanya ala kadar. Rumah ala kadar.. Kereta ala kadar.. Hulur duit kat mak ayah ala kadar.. kalau ada hulur.. Kalau tak ada buat-buat lupa.. Kita boleh sabar!

👉Tapi kenapa bila berbisnes.. Baru sebulan… setahun.. 2 tahun.. kita cepat sangat nak putus asa.. Sikit-sikit nak give up. Padahal kita sedang kayakan diri sendiri. Bukan orang lain. Kita berusaha untuk impian kita. Kita nak bagi yang terbaik untuk keluarga.. anak-anak.. mak ayah… Kita nak tolong lebih lagi dengan duit kita sendiri.

Kenapa boleh sabar kayakan orang lain, tapi tak boleh sabar untuk mencapai impian sendiri?

PERSOALAN NYA…

👉Apakah impian anda?

👉Apakah matlamat anda?

👉Adakah anda fokus dgn apa yg anda lakukan?

👉Adakah impian anda sudah jadi kenyataan?

Buatlah BISNES dgn hati yg ikhlas kerana Allah..

✔️ Niat nak tolong org..

✔️ Nak meningkatkan  pendapatan..

✔️ Nak jadi jutawan dunia akhirat..

Setelah segala harapan impian menjadi kenyataan matlamat yg paling tinggi dgn apa yg telah dberikan nak buat kebajikan nak berbakti dan berjihad di jalan Allah..

Aameen…

GST oh GST

Selamat pagi semua.. Hari ini saya nak berkongsi & membuat pengumuman tentang GST & Shaklee.

Bermula 1 April 2015 nanti, semua produk Shaklee & keahlian baru akan dikenakan GST. Personally saya memang sangat berat hati kerana ianya bermakna peningkatan utk harga barangan & keahlian Shaklee. 

Namun, saya harus berfikiran POSITIF! Ini juga bermakna Shaklee WAJIB dijadikan platform untuk meningkatkan ekonomi diri & keluarga. 

Oleh itu, saya mencadangkan agar anda semua mengambil peluang, re-stock keperluan Shaklee anda sebelum dikenakan harga baru! 



Remember, positive thinking always make things become  more easy & manageable  😘

Hubungi saya untuk infomasi terkini;

Hana SID 968997 @ 019- 572 7240

Menu Semasa Pantang

Contoh Menu Untuk Ibu Selepas Bersalin Jumlah Kalori : 2,000 – 2,500

Menu Pagi
🌱Roti Wholemeal DiBakar / Di Stim
🌱Biskut Wholemeal
🌱Bijirin Nestum / Oats / Koko Crunch / Wheat Lempeng (Pancake)
🌱Milo / Susu / Kopi Susu / Horlicks

Makan Tengahari
☀️Nasi Putih Panas / Nasi Beriani / Nasi Goreng Halia
☀️ Ikan Bakar / Stim / Singgang / Rempah
☀️Ayam/Daging : Masak Rempah / Sup / Lada Hitam / Halia Sayur Sup / Tumis / Goreng
☀️Bayam / Lobak Merah / Brokoli / Asparagus / Pegaga / Peria / Sawi Hijau / Kailan / Cendawan / Tempe
☀️Buah: Epal, Oren, Lai / Anggur Hitam / Betik / (1/4 Potong Sahaja)

Minum Petang
⛅️Kopi O / Milo / Horlicks
⛅️Roti Bakar / Biskut Keras atau Tawar

Makan Malam
🌙 Nasi Putih Panas / Nasi Beriani / Nasi Goreng Halia / Roti Wholemeal
🌙 Ikan : Bakar / Stim / Singgang / Rempah
🌙 Ayam/Daging : Masak Rempah / Sup / Lada Hitam / Halia
🌙 Sayur: Bayam / Lobak Merah / Brokoli / Asparagus / Pegaga / Peria / Sawi Hijau / Kailan / Cendawan / Tempe

Minum Malam
🌠 Susu / Horlicks / Milo
🌠️Roti / Biskut Keras atau Tawar

Perhatian: Kesesuaian pengambilan makanan adalah bergantung kepada individu.